Si dukej dikur Janina shqiptare

I rrëmbyeri shekulli i nëntëmbëdhjetë për Janinën është historia e një nga qyteteve më metropolitane në krejt Ballkanin jugor.

Kryeqyteti i Shqipërisë, siç kishte lartuar identitetin e vet, kishte tërhequr vëmendjen e dhjetëra udhëtarëve, shkrimtarëve, artistëve e aventurierëve të huaj.

Dhjetëra ilustrime plot plasticitet japin frymën e Janinës, si një qytet buzë liqenit vezullues dhe malet panoramike afër.

Prej pallatit luksoz të Ali Pashës, varrit të tyre madhështor, fustanellave fjafuritëse në qytet dhe banorëve shqiptarë, Janina mbante me sqimë epitetin si qyteti më i bukur shqiptar.

sjellim disa litografi të rralla të Janinës shqiptare:

Lini një Përgjigje

Top