Rebelë me kauzë / Deputetja demokrate 29-vjeçare, që sfidon Trumpin me “Green New Deal”

E nisi fushatën e saj me një video virale: “Andej nga vij unë, kodi postar të përcakton fatin. Gra si unë nuk është e parashikuar që të garojnë për në Kongres”. Por në fakt, sot Alexandria Ocasio-Cortez, 29 vjeç, është deputetja më e re që është zgjedhur ndonjëherë në Kongres,

Ana e errët e Steve Jobs-it. Sekretet e rrëfyera, prej vajzës së madhe të gjeniut të “Apple”

Meskiniteti dhe dashakeqësia e Steve Jobs-it si kompleksitet i gjenialiteti dhe aftësisë së tij drejtuese janë të njohura që me biografinë e Walter Isaacson-it deri tek filmi me Danny Boyle; që nga autobiografia e Steve Wozniak deri tek intervista e humbur me Robert X. Cringely. Shumë dëshmi janë dokumentuar, por kujtimet

Të frymëzohemi nga shembulli i heronjve që kanë sakrifikuar për kombin e tyre

“Studimi i trashëgimisë shpirtërore dhe kulturore të shqiptarëve nuk mund të përqendrohet vetëm në një qytet. Sapo kam qëndruar tetë ditë në Maqedoni të Veriut, dhe kam takuar 5-6 njerëz që po më tregonin për shqiptarët e asimiluar të vendeve të ndryshme, të cilët, ndoshta ende pak me drojë, duan

Historia e shqiptarëve të Ukrainës, si i ruajtën traditat e gjuhën brez pas brezi

Në çështjen e vetëdijes së shqiptarëve të Ukrainës një rol të veçantë luan etnonimi. Problemi i etnonimit nuk është i thjeshtë për shkak të historisë së ndërlikuar të ardhjes së popullsisë shqiptare nga trojet ballkanike në territorin e ish Perandorisë Ruse. Në kohën e ekspeditave shkencore në Karakurt (Buxhak, rrethi i

Lloshi: Qytetërimi europian i shqiptarëve mishërohet te Kongresi i Manastirit

Intervistë ekskluzive për gazetën KOHA me gjuhëtarin Xhevat Lloshi Shkëlqimin e vet familja Qiriazi ia ka dhënë gjithë Manastirit. – Organizatori i vërtetë për përgatitjen dhe zhvillimin e punimeve të Kongresit të Manastirit ka qenë Gjergj Qiriazi.- Kongresi i Manastirit nuk përcaktoi thjesht një alfabet kombëtar, por përvijoi një orientim tërësor

Në Shkup u mbajt manifestimi “Ditët e alfabetit”

Fjala e Dr. Skender Asani, drejtor Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup I nderuari kryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, Akad. Skender Gjinushi, I nderuari kryetar i Akademisë së Studimeve Albanologjike, Akad. Mraneglen Verli I nderuari drejtor i Institutit Albanologjik, prof. Hysen Matoshi, I nderuari drejtor

Këto 696 fshatra ku flitet shqip janë dëshmi e rrënjëve shqiptare të Greqisë

Projekti Europian i vitit 1987 me studiues nga shumica e vendeve anëtare për të faktuar përmes gjuhës, praninë e shqiptarëve në shtetin helen. Janë 696 fshatra në Greqi, të cilat kanë qenë dhe janë të banuara nga popullsi me rrënjë shqiptare. Përfundimet nga kërkimet e studiuesve arbanë si Antonio Bellushi, Aristidh

Top