Ekonomia gjermane i dha fund krizës së vitit 2020 me rritjen e PBB-së

Ekonomia e Gjermanisë u rrit 0.3 përqind në tremujorin e katërt, njoftoi Byroja e Statistikave të Mërkurën, duke rritur lehtësisht vlerësimin e saj të rritjes në fund të vitit 2020, shënuar nga kriza e shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.

Vlerësimi i parë tregoi një rritje prej vetëm 0,1 përqind gjatë tre muajve të mëparshëm.

Pas një rënie historike prej 9.7 përqind në tremujorin e dytë, ekonomia më e madhe e Evropës u rrit 8.5 përqind midis qershorit dhe korrikut, e nxitur nga shfuqizimi i masave që synonin frenimin e përhapjes së koronavirusit.

Bllokimi dukshëm ngadalësoi rritjen në fund të vitit 2020

Në nëntor, qeveria rivendosi kufizime të rrepta për shkak të përhapjes së përsëritur të infeksionit, mbylljes së restoranteve, bareve dhe mjediseve të tjera hotelierike dhe i shtrëngoi ato më tej në dhjetor, kur të dy shkollat ​​dhe dyqanet u mbyllën. Rezultati ishte një ngadalësim i dukshëm i rritjes në fund të vitit.

Në nivelin vjetor, PBB-ja ka rënë me 2.7 përqind në tre muajt e fundit dhe me 4.9 përqind në tërë vitin 2020, që do të thotë që Destatis ka ulur vlerësimin e tij aktual me 0,1 pikë përqindjeje.

Raporti i zyrës së statistikave tregon gjithashtu se buxheti në vitin 2020 tregoi një deficit për herë të parë që nga viti 2011, prej 4.2 përqind. Ishte më i lartë vetëm në 1995, kur borxhi i Agjencisë së Reprivatizimit të Ndërmarrjeve të Gjermanisë Lindore u integrua në buxhetin e shtetit.

Të ardhurat e qeverisë kanë rënë, dhe jo vetëm sepse niveli i taksës së vlerës së shtuar është ulur përkohësisht për të rritur shpenzimet.

Gjermania humbi statusin e saj si një shtet konservator fiskal në vitin 2020, duke nisur programe ndihme miliarda euro për të mbështetur ekonominë në një krizë korone.

Leave a Comment

Your email address will not be published.