Në duart e kujt do ta lëmë shtetin dhe paranë publike në vitin 2021

Viti 2021 viti i shpresës apo i dëshprimit? Kosova siç dihet po ballafaqohet me problem secilin vit e më rëndë . Vitet shkuan  hiq më pak 20 vjet të pas luftës me probleme të  mëdha, konfuzitet  dhe pa ndonjë optimizëm të madhë se do të ndodhë një kthesë demokratike në  vend.

Nga Blerim Burjani

Skena politike përbëhet prej atyre që  20 vjet shtetin e shohën si “lopë  për të mjelur”,  ose po sikur pemën për ti mbledhë frytat, por jo për tu kujdesur për të mirë mbatjurë atë  dhe për të  lënë  vend sërish vtitin tjetër për të mbledhë frutat.

Është  e  dhimbshme dhe dëshpruese viti 2020 ishte vit i koronavirusit dhe i rrëzimit të qeverive dhe luftës së  pangopur për pushtet dhe të atyre njerëzve që tërë  ditën rrijn kafeve e në  mbrëmje shkojnë në debate  televizive për të  iu treguar pse ata e meritojnë votën e qytetarëve.

Derisa sikur kaiteritë  dhe restorantet  i bënin  analfabetët, ministra e deputet, në kohën e koronavirusit këto gjëra u bë nëpërmes viberit dhe facebookut.

Vazhdon tradita e keqe ku politika shërbën si mjet pasurimi dhe përfitimi dhe për të u bërë i njohur në publik, e për këtë  publikut nuk duhet të iu kthehet gjë  më  të  mirë , por vetëm për të  marr votat e tyre dhe për të  sunduar me paran e tyre.

Kjo traditë  e keqe demokratike dhe e mbrapasht vazhdon dhe do të vazhdoj për një  kohë të gjatë për derisa politika nuk zhvevshet si mjet punësimi dhe si mjet përfitimi, pra përderisa politika të shndrrohet në  mjet përfitues nga qytetari.

A  janë  lypsat e votave budalla?

Kjo është  kategoria me e menqur e shoqërisë pse të merren me kredi dhe borxhe për të  hapur dyqane dhe kompani ekonomike më  mirë me jetuar prej parave të  gatshme të qytetarëve.

Pse të zgjohet një  deputet në  ora 7 te mënegesit , më  mirë  të  zgjohet në  ora 12 të  ditës dhe punën e fillon në  kafiteri dhe qebaptoret apo restornatet, ky është  luksi që të  sjellë  politika të  gjitha të  mirat pa asnjë  të keqe.

Pra politika është  mjet i shenjtë  dhe i bekuar për të  padishmin dhe përtacin në  sisitemin kapitalist. Kosova s’ka ekonomi të tregut ose është në fillim të saj, shteti është  punëdhënsi kryesor  dhë  ndërmarrjet publke vetëm RTK ka të  punësuar njerëz që nuk dihet as si janë hy në punë veç kur të  i shihni njerëzit ose japin lajme ose bëjnë  kronika.

KEDS-i po ashtu kompani e problemeve, VALA 900 mbrohet nga dajalllarët – deputetë nga vëllëzërit  deputetë  ose nga partia .Valla 900 është  kompania me e madhe e nepotizmit politik dhe njerëzve familjar të  partive politike po sikur ambasadat e Kosovës përplotë  militant politik ambasador , shërbyes civilë  nëpër ambasada, sekretarë  e gjithcka.
Pse nuk kena me pa ditën tonë ?

Ditën e prosperitet e të  demokracisë  mund ta presim vetëm kur me politik merrën ata që  meritojn të  merrën dhe në  radhë  të  parë  kanë  bërë  diçka shumë  të  dobishme për vete dhe familjen  e tyre me djersë  e sakrificë  dhë  pë rkushtim pë r të  ndë rtuar së  pari një  fmailje të  shendosh për vete pastaj pë r të  berë  shumë  për qytetarët.

Se politika e tillë  nuk po ndodhë  në  Kosovë  edhe kjo dihet , edhe për një kohë të  gjatë  me një mentalitet të  tillë  politik të  sotëm qytetarët shpresë  e tyre do ta ndërtojnë duke menduar për të  shtegtuar po sikur pë llumbat e zogjët në  vendet me të  ngrohta.

Viti 2021

Vit i sërishëm i sfidave së  pari sfida me e madhe e lypsve t ë  votave ë shtë  se sit ë  ruajn pagë n e deputetit si individ në  radhë  të  parë  e pë r parti ska dertë  sa fiton pë rqeindje votash, tash do te ketë  mobilizim të  hajnave t ë partive të  numrimi votavae, dhe sërish liderët iu tregojn komisionerve se kush duhet të votohet e kush jo?

Kjo ndodhë  gjothmon në  Kosovë , pë rderis apë r vjedhje të  votavae nuk akuzohen asnjeherë  lideret që  I shtyjn komisionerë t e tyre pë r t ë vkedhe dhe manipuluarpor individet partiak pra komisionerë t  e paguajn cmimin e liderve të  tyre. Sfida e dytë  ë shtë  kush me kanë  me bë  koalicion?

Tash si duket të  gjithë  do të  ikin nga linjat e kuqe se janë  qujture jo te menqura ata të  cilët vendosin  linja e mbetën pa bukë  deputeti dhe pa paga të  majme që  i marrin nga qytetarët, tash s’ka linja të  kuqe janë  bërë  të  gjelberta kush mbetët i kuq lanë  duart dhe këmbët pa sapun dhe mbetet  rrugëve.

Pra lypsat edhe ata inatgjinjet më  të mdhenjë  politik po zbutën askush nuk është  budallë  me vendos linja te kuq e me mbet në  rrugë e   pa punë ?

Këta budallenjë  mund të  mos ekzistojn në  këto zgjedhje te ardhshme.

Pra s’ka budallenjë  të  gjithë  te menqur janë  bërë  analfabetet  nga linjat e kuqe mbetën në  rrugë e  me linja te gjelberta punësohen jo vetëm ata në  shtet por edhe familjarët e tyre, partiakët  e tyre dhe ambasadorë t partiak që  I bëjnë , pra të  gjithë pëfiritojnë  nga linjat e gjelberta.

Tash më  mirë  koalicion me ata që  mund te merrën vesh për të  zgjedhë  qeverinë  e re dhe presidentin e ri të  shtetit, pra koalicioni i ardhshë m i ka dy pazare pë r ti bë rë  : postin  e kryeministritë  dhe postine presidentit.

Pra beteja me e madhe është  kush po del partia e parë  që  i ipet e drejta dy herë  me zgjedhë  kryemiistrin, nëse nuk e bënë  dy herë  fituesi,  atëherë  humbësit bëhen  bashkë  dhe bëjnë  koalicion dhe ndajn tallin, pra kush është  budallë  me hup postin e kryeministrit dhe të  presidentit, nëse do te ketë  kësi budallenjë  atëherer “normal” që  do të  mbetën opozit konstruktive dhe të  luftojn sa më  parë  ta rrëzojn sërish qeverin për të shkuar në  zgjedhje sërish, por kurrë  mendja nuk iu shkon me lanë  politikën e me hap një  dyqan në  mahallë  apo ne fshatë  me punue vet e më  përfituar më  djerës  paranë  e jo me rrjepë  qytetarin.

Qytetari i Kosovës i kishte pas 7 lë lë kura e më  shumë  ,  pra po i regjenerohet lëkura gjithmonë .

Ata që  u morën në  Hagë  po bëjnë  fonde private për të  mbledhë  pare,  nuk ka dertë  që  shteti po jep para për avokatet e tyre,  por ata dëshirojn të  ndihen  më  të  sigurt edhe pas burgut apo shpalljes së  pafajshëm të  tyre.

A jemi na të mençur dhe a do të  mbushemi mend ndonjëherë ?

Kjo varet nga ne, nëse e ndryshojm mendimin se i papuni nuk shtin në  punë  njerëz,  por  e shtin vetën dhe familjen e tij në  punë   dhe njerëzit e parties,   atë herë  ne votojm njerëz dhe kandidat me nje biografi  të pasur dhe të  pa korruptuar, njerëz që  me djersën e vet e kanë  mbërri pasurimin e jo me parat e qytetarve,  e kësaj  here jemi te menqur të  pjekur dhe dinjitozë  dhe nuk e japim paran tonë  për njerëz që  lypin vota kotë  e pë rfitojn  nga populli.

Në  këto zgjedhje të  vitit 2021 nuk do të  mund të  kandidohen ata që  tre vjet e fundit janë  dënuar nga gjykata , e tash këtu është  problemi? Ne mesin e njerëzve  të  partive ka plotë njerëz të  tillë  , së  pari në  VV hiq me pak se 27 prej tyre, në  PDK mbi 12, në  AAK mbi 10 dhe në  LDK rreth 9 persona.

Pra nuk e rastsishme pse nuk u morën vesh për datën e zgjedhjeve  për shkak se po i rishikojn se  a janë  në  atë  listë  ku ata nuk janë  të  denjë  të  kandidohen për deputet më ?

Këtë  rishikim po pret VV nëse Gjykata Kushtetuese jep sqarime shtese për këtë  cëhtje nëse nuk i rrok ata , atëhëre në  javën e partë  të  janarit 2021 do te caktohen zgjedhjet, nëse jo ateherë  pritet krizë  edhe në  caktimin e datës dhe Qeveria Hoti vazhdon me punue..

Leave a Comment

Your email address will not be published.