Njihuni me Malin i akullt që nuk është shkelur kurrë nga këmba e njeriut

Midis të gjithë maleve të panumërta dhe kryesisht pa emër që ende nuk kanë parë një këmbë njerëzore, Muchu Chhish është, për të gjitha një nga qëllimet më të çmendura dhe sigurisht kodra më e lartë e pa kontrolluar në Tokë.

 

Nuk është mali më i lartë në botë, por me sa duket është më i vështiri për tu ngjitur. Mali Muchu Chhish, një masiv shkëmbor prej 7,453 metrash dhe i mbështjellë me akull në një luginë të largët të Karakoram të veriut të Pakistanit, mund të konsiderohet si grajli i fundit i shenjtë i majave të larta.

Midis të gjithë maleve të panumërta dhe kryesisht pa emër që ende nuk kanë parë një këmbë njerëzore, Muchu Chhish është, për të gjitha një nga qëllimet më të çmendura dhe sigurisht kodra më e lartë e pa kontrolluar në Tokë.

Mali Muchu Chhish

Everest maja më e lartë e Tokës në Himalaja, ishte mali më i pa shkelur deri në 1953, kur u arrit për herë të parë me sukses.

Takimi i dytë më i lartë në botë, K2, u kontrollua një vit më vonë në 1954. Numri tre, Kanchenjunga, u shkel në 1955. Më pas, Mt. Lhotse, maja e katërt më e lartë në botë, u kapërcye në 1956. Dhe kështu me radhë

Mali Muchu Chhish

Tani është radha e Muchu Chhish. Numri i fuqishëm 61, apo vendndodhja. Renditja e lartësive malore fillon të mjegullohet rreth kësaj pike. Por ambicia e natyrshme njerëzore për të shënuar atë ngjitje të parë të madhe të parë mbetet më imponuese sa kurrë më parë.

“Ka një lloj autorësie në çdo ngjitje të parë – si një shkrimtar apo një piktor që krijon diçka nga e para“, thotë drejtori ekzekutiv i Institutit Alpin Amerikan Jason Martin, i cili ka regjistruar pjesën e tij të parë të ngjitjes në shkëmb në Perëndimin Amerikan. Ai nuk kishte dëgjuar për Muchu Chhish deri më tani.

Duke u fshehur në Karakoram Perëndimor në Murin e Batura  një kreshtë masive me maja 7,000 metra që shfaqet mbi një nga akullnajat më të mëdha jo-polare në botë – Muchu Chhish ka shkatërruar të gjitha përpjekjet e ekspeditave sporadike për të arritur kreshtën e tij të pakapshme gjatë dekadave të fundit.

Maja e vizituar (e njohur gjithashtu si Batura V) është konsideruar si mali më i lartë i pakontrolluar për disa vite.

Marrë nga: CNN

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.