Prokurorët: Gabimi njerëzor dyshohet të jetë shkaktar i aksidentit në Bullgari

Gabimi njerëzor është dyshimi kryesor që besohet të ketë shkaktuar aksidentin me autobusin e Maqedoninë së Veriut në një autostradë të Bullgarisë, ka deklaruar në Sofje, zëvendëskryeprokurori dhe drejtori i Shërbimit Hetimor Kombëtar në Bullgari, Borislav Sarafov.

“Për momentin pista më e besueshme është ajo e faktorit njeri, për të cilin po shqyrtohen kushtet e seksionit ku ka ndodhur aksidenti, si sinjalistika dhe ndriçimi rrugor. Trotuari në të cilin ka goditur shoferi i autobusit është jo vetëm i panevojshëm në vend, por edhe i rrezikshëm. Në vendngjarje nuk pati asnjë shpërthim, por zhurma e fortë që u dëgjua ishte ajo e autobusit që u përplas në trotuar, ndoshta kjo është arsyeja pse autobusi mori flakë”, ka deklaruar Sarafov.

“Nga autopsitë rezulton se të gjithë pasagjerët kanë vdekur nga ngufatja prej tymit, jo nga goditja. Kjo do të thotë se ata ishin gjallë në momentin e zjarrit. Vlerësimi përfundimtar i shkaqeve të aksidentit do të duhet të jepet nga analiza përfundimtare, por versioni kryesor për momentin është gabim njerëzor – si shkak i aksidentit”, ka theksuar Sarafov në konferencë për media më 25 nëntor.

Ai ka thënë se në vendin e aksidentit janë gjetur trupat e 44 personave, tetë kanë mbijetuar, ndërsa një tjetër rezulton i zhdukur.

“Gjatë marrjes në pyetje, njëri prej të mbijetuarve ka thënë se janë shpëtuar tetë persona, jo shtatë. Njëkohësisht në vendin e tragjedisë janë gjetur 44 trupa. Hetuesit po kontrollojnë versionin për të parë nëse ka një tjetër të mbijetuar dhe ku ndodhet. Mund të ketë dalë nga kufiri me një mjet tjetër, një autobus tjetër, që duhet kontrolluar”, ka thënë prokurorja Sijka Mileva.

Prokurorët bullgarë kanë hedhur poshtë gjithashtu spekulimet për ndonjë akt terrorist.

“Versioni për ndonjë akt terrorist është hulumtuar siç duhet nga ne. Ne e refuzojmë kategorikisht atë”, ka deklaruar Sarafov.

Dyshimet se në autobus ka pasur karburante, që mund të jenë bartur për kontrabandë, gjithashtu janë hedhur poshtë si mundësi për shpërthimin e zjarrit.

“Ka pasur informacione se në autobus po transportoheshin derivate të karburanteve, benzinë dhe dizel dhe se ato mund të kenë qenë shkaqet e shpërthimit të zjarrit. Kjo pistë është hetuar, por kategorikisht e hedhim poshtë si të pabazuar. Tre bidonë u gjetën në vend, që përmbanin vetëm mbetje vaji, pra nuk ishin të mbushur dhe as të djegur. Kjo nënkupton se zjarri nuk është shkaktuar nga karburanti”, ka sqaruar Sarafov.

Autobusi, i regjistruar në Maqedoninë e Veriut, është përfshirë nga flakët në një autostradë në jugperëndim të Sofjes, mëngjesin e 23 nëntorit. Shumica e udhëtarëve ishin turistë që ktheheshin nga një udhëtim në Stamboll të Turqisë.

Kryeprokurori bullgar, Ivan Geshev i shoqëruar nga hetues sot do të arrijë në Shkup për të dorëzuar personalisht kërkesë për ndihmë juridike në Kryeprokurori bullgar vjen në Shkup për t’i marrë mostrat e ADN-së për identifikimin e viktimave

Prokurorinë e Maqedonisë së Veriut. Prokurorët bullgarë duhet të marrin profile të ADN-së nga të afërmit e të vdekurve në aksidentin e autobusit për t’i identifikuar viktimat. Siç njoftoi korrespondenti i AIM-s nga Sofja, sot prokuroria bullgare duhet të publikojë informacione të reja për tragjedinë.
Ndërkohë vijojnë hetimet për aksidentin e rëndë të autobusit ku humbën jetën 45 persona në autostradën “Struma” në Bullgari.
Televizioni bullgar “Nova” raportoi se gjashtë hetues nga Shërbimi hetimor kombëtar dhe tre prokurorë nga Prokuroria Rajonale e Pernikut po punojnë në procedurën para-hetimore.

Zëdhënësja e kryeprokurores Sijka Mileva siguron se hetuesit bullgarë do t’i marrin dokumentet e nevojshme nga kolegët e tyre të Maqedonisë sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ndërkohë, shtatë të mbijetuarit mbeten për trajtim në Pirogov. Gjendja e tyre është e qëndrueshme. Dy nga të mbijetuarit iu nënshtruan operacionit ditën e djeshme. Njëri prej tyre ka një djegie të thellë në të dyja duart. Autoritetet shëndetësore po konsiderojnë ata që janë të qëndrueshëm të shkojnë në shtëpi tek të afërmit e tyre.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.