WASHINGTON POST: Çfarë përfiton Turqia nga Afganistani?

Veshët do të ishin rritur në Ankara të hënën kur një zëdhënës i talebanëve tha se Turqia dhe Katari do të ndihmonin në rifillimin e operacioneve në aeroportin e Kabulit.

 

Ndërsa Zabihullah Mujahed nuk tha nëse njëra ose të dyja këto vende do të merrnin përsipër menaxhimin e aeroportit kryesor ndërkombëtar të Afganistanit, ai as nuk e përjashtoi atë.

Për qeverinë e Presidentit Rexhep Tajip Erdogan, kontrolli i aeroportit është vendimtar për të fituar Turqinë në Afganistanin e udhëhequr nga talebanët.

Ankaraja ofroi të siguronte perimetrin rreth brezit ajror edhe pse administrata e Biden përshpejtoi tërheqjen e trupave amerikane nga vendi.

Talibanët ishin më pak të interesuar.

Në korrik, Mujahed paralajmëroi se sugjerimi i Turqisë ishte “i keq-këshilluar, një shkelje e sovranitetit dhe integritetit tonë territorial dhe kundër interesave tona kombëtare”.

Zyrtarët turq pranuan se ishte një dështim dhe javën e kaluar Ministri i Jashtëm Mevlut Çavusoglu tha se kompanitë private, në vend të trupave, mund të sigurojnë sigurinë për aeroportin.

Do të jetë e lartë në axhendë nëse Erdogan vazhdon të ftojë udhëheqjen talebane për bisedime në Turqi.

Qoftë me veshje ushtarake apo uniforma korporative, Erdogan është i shqetësuar që turqit të luajnë rolin kryesor në menaxhimin e portës kryesore për Afganistanin pa dalje në det. Kjo do të ishte mënyra më e sigurt për të ndërtuar ndikim në qeverinë e udhëhequr nga talebanët, e cila do t’i shërbente jo vetëm interesave të Turqisë, por edhe ambicieve të Erdoganit.

Ndërsa Pakistani dhe Katari po konkurrojnë për të qenë pëshpëritësit e rinj talebanë, Turqia gjithashtu do të donte që fjala e rastit të ishte në veshin e sundimtarëve të rinj të Kabulit.

Shqetësimi më urgjent i Ankarasë është perspektiva e një eksodi të ri të afganëve që ikin nga tirania dhe destabiliteti politik.

Ndërsa shumica do të kompensojnë Pakistanin dhe Iranin, të cilët kanë numrin më të madh të refugjatëve afganë nga konfliktet e mëparshme, një pjesë e konsiderueshme do të shkojë drejt Turqisë, shumë prej tyre duke shpresuar të kalojnë në Evropë.

Turqia tashmë është shtëpia e përqendrimit më të madh të refugjatëve në botë – më shumë se 3.7 milion, sipas Komisionit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët.

Pjesa dërrmuese e tyre janë sirianë; Afganët, që numërojnë rreth 130,000, janë një pjesë e konsiderueshme. Erdogan tashmë ka thënë se nuk do të lejojë që Turqia të jetë një “dhomë pritjeje” për më shumë.

Edhe pse Turqia merr miliarda dollarë ndihmë nga Evropa për të strehuar refugjatët, prania e tyre po dëshmon një përgjegjësi politike për presidentin.

Pakënaqësia për të huajt po rritet mes turqve. Edhe pse janë sirianët ata që marrin më të keqen prej saj, afganët që arrijnë deri në Turqi mund të priten keq.

Për Erdoganin, kostoja politike e një vale të re të refugjatëve afganë mund të jetë më e madhe se çdo pjesë e parave nga Bashkimi Evropian.

Shumë më mirë për të bindur talebanët që të sigurojnë, qoftë me rregull më të mirë apo me kontrolle më efektive të kufirit, që afganët të mbeten në vendin e tyre.

Ndikimi në Kabul gjithashtu do t’i jepte Turqisë kapital të vlefshëm në NATO dhe me administratën e Biden.

Erdogan ka mrrëdhënie jo të mira me Brukselin dhe Uashingtonin kryesisht për pozicionet e tij pro-ruse dhe anti-perëndimore, por edhe për të dhënat e dobëta të qeverisë së tij për të drejtat e njeriut.

Marrja e disa prej përgjegjësive të braktisura në Afganistan nga SHBA dhe NATO mund të zbusë disa nga ndjenjat anti-turke.

Për vetë Erdoganin, Afganistani paraqet një mundësi për të zgjeruar sferën e ndikimit të Turqisë dhe pretendimin e tij për të qenë udhëheqësi i botës myslimane – të dyja në kurriz të bete noire të tij të vjetër, familjes mbretërore saudite.

A munden Turqia dhe Erdogan t’i heqin këto ambicie në Afganistan? Shumë do të varet nga roli i aleatëve të tyre, Katarit, të cilët kanë kultivuar marrëdhënie të ngushta me udhëheqësit kryesorë talebanë.

Doha sigurisht që mund të hapë dyert në Kabul, kështu që menaxhimi i përbashkët i aeroportit, nëse kjo është ajo që nënkuptonte Mujahed, mund të mos jetë një gjë e keqe. Por është shumë herët për të thënë nëse Katari është i gatshëm të ndajë me Turqinë rolin e lidhjes së Afganistanit me botën më gjerë – duke supozuar se Pakistani nuk do t’i godasë të dy.

Leave a Comment

Your email address will not be published.